Nederland – Argentinië

En toen kwam ineens die wedstrijd Nederland-Argentinië. Vrijdag 9 december 2022. De kwartfinales van het WK Voetbal 2022. Beide landen hebben al vaker tegen elkaar gestaan. Vaak was ik voor ‘underdog’ Argentinië. Alhans, als je in Nederland woont, is Argentinië de underdog, want de meeste mensen zijn (logisch) voor Nederland in Nederland. In de rest van de wereld was Argentinië nooit een underdog. Ze stonden vaak bekend om gemiddelde teams met enkele sterspelers. Maar die sterspelers waren dan ook wel SUPERSUPERsterspelers. Denk aan Diego Maradona. Denk aan Gabriel Batistuta. Denk aan Lionel Messi.

Messi zou nu ook meedoen, tegen Nederland. In Nederland (de media met name) riepen we al een hele tijd: dat Argentinië is toch eigenlijk een b-team mét Messi. Ja ja. Maar zo werd Argentinië in 1986 ook wereldkampioen voetbal. Een b-team met ‘alleen Maradona’. De wedstrijd begon. Ik zat in een huiskamer (zoals elke Argentinië wedstrijd van dit WK) met allemaal Argentijnse familieleden. We hadden ons verzameld bij mijn moeder. Mijn broer, mijn neef, zijn oudste zoon met vriendin, mijn tante (zus van mijn moeder), mijn nichtje met haar vriendje, etc. De meesten (van ons) waren uitgedost met een shirt of jack met de overbekende licht-blauw-witte kleurstelling van Argentinië.

Argentinië kwam op 2-0 voorsprong, en de kansen leken bij minuut 70 voor Nederland toch echt wel verkeken. Toen kwam ineens Weghorst. Een speler die we (Nederlanders) het hele toernooi al verguisd hadden. Die scoorde ineens twee keer, en maakte zichzelf held van Nederland. Het tweede doelpunt was ‘op zijn Duits’ enkele seconden voor het afsluitsignaal.

De verlenging van 2x 15 minuten bracht niks. Dus het werden strafschoppen. Argentinië won deze zeer grimmige wedstrijd uiteindelijk. Hoopjes commentaar (terecht) op de Spaanse arbiter. Argentijnen vonden dat hij pro-Nederland floot, en andersom.

Tsjongejonge. Weer een hoofdpijn-veroorzakende avond voorbij. Nederland helaas naar huis. Ik had het ze wel gegund. Argentinië heeft al zo vaak prijzen gewonnen, en ook Messi zelf als speler. Ik had het Nederland wel gegund. Nu is de volgende wedstrijd tegen Kroatië. Voor mij wel makkelijk, want nu hoef ik alleen voor Nederland te zijn.

Hoewel, … vanavond speelt Engeland tegen Frankrijk.
En ik ben Anglofiel… shit, hopelijk word het geen Engeland-Nederland in een volgende wedstrijd….