Lofzang voor de mandarijn-eend

Even heel kort, tussendoor, he? Als je mensen vraagt: noem je lievelingsdier, dan hoor je vaak: hond, kat, tijger, babyschildpadjes, gnoe: ga zo maar door. Ik wil bij deze een lans breken voor een beestje waar ik een jaar of wat geleden stilletjes verliefd op werd. De mandarijn-eend, ja. Moet ik het uitleggen? Behalve dat hij klein, schattig en onschuldig is, zijn er volgens mij maar bijzonder weinig dieren die zó prachtig gekleurd zijn. Dat is het enige wat ik vandaag kwijt wilde.

Niks té inhoudelijks, zuurs, kritisch of overenthousiast. Nee, gewoon even stilstaan bij de mandarijn-eend. Kijk 10 seconden naar de foto. Ja, hij heeft wat vieze pootjes, maar dat lijkt me logisch als je elke dag door het kroos, water, zand en modder moet waggelen. Het leven van een mandarijneend gaat ook niet over de spreekwoordelijke roosjes. Dus als iemand vanaf nu op een verjaardag eens roept: “Ik vind honden zo leuk!”, roep dan eens:

“EN DE MANDARIJN-EEND DAN?”,

om vervolgens op je smartphone even wat foto’s op te zoeken en rond te laten gaan. Doe het. We zijn het verplicht aan hem/haar. Ik heb zelfs het domeinnaam www.mandarijneend.nl weten te bemachtigen. Daar is nog niks op te zien nee, maar d’r komt een keer een moment. Ik heb dit even zo prachtige domeinnaam maar even doorverwezen naar exact dit blogje.