Kijken wat en hoe anderen kijken?

Soms kun je het succes van bepaalde zaken heel goed verklaren, en soms ook helemaal niet. In de laatste categorie vallen die zogenaamde “meekijk-video’s”. Erg populair onder de jeugd is bijvoorbeeld kijken hoe ANDEREN een game spelen, in plaats van zelf het spel spelen. Heb ik nooit helemaal begrepen, maar misschien is het leerzaam of gewoon vermakelijk. Geen idee. Wat ik iets beter begrijp is ‘reactie video’s’ op bijvoorbeeld muziekvideo’s op YouTube. Wat dat betekent? Iemand neemt zichzelf op, wanneer deze persoon voor het eerst (dat vraag ik mij dan soms echt af) een bepaalde muziekvideo ziet. De ‘oehs’ en ‘aahs’ en zelfs tranen zijn soms niet van de lucht bij het zien van een bepaalde muzieksoort. Ik kan begrijpen dat je aan de hand van deze tekst nog niet helemaal begrijpt wat ik bedoel.

Misschien kan ik het ook niet goed onder woorden brengen, en moet je het zelf gewoon zien. Megapopulair is het in iedergeval: sommige YouTube-kanalen hebben echt tienduizenden volgers: heerlijk kijken hoe iemand Anders naar jouw favoriete muziek kijkt en luistert. Bijzonder. Nog gekker, of zelfs “zieker”, is hoe je zit te kijken hoe iemand anders aan het eten is. Welkom in 2021.

Nou ja, hieronder enkele impressies: beginnend met twee favorieten van mij qua muziek: uiteraard Pink Floyd en Sia, en/maar vooral hoe iemand hierop reageert. En daaronder dan zomaar als schermvulling een enorm populaire gamer en daaronder… ja ja, iemand die een bord noodles zit op te vreten. Superinteressant om naar te kijken. Soms denk ik: I’m getting too old for this shit…

Deze dame hoort Comfortably Numb van Pink Floyd voor het eerst. Dat kan. Maar er zijn ook reactievideo’s van mensen in de twintig of dertig die volgens mij zeggen nog NOOIT van Bohemian Rhapsody hadden gehoord: lijkt me sterk.

De “Honest Vocal Coach“, is een lieve charmante Britse dame die, als zangcoach, haar mening geeft over mensen die wél zijn doorgebroken 😉

Virtueel racend-meisje Maxime…

Tot slot,
5,5 miljoen (!) volgers, die naar deze etende Aziatische dame kijken. Wat snap ik hier nou niet aan?
Check hier haar YouTube kanaal, en hieronder zomaar een video van haar: