In hoeverre krijgen wij last van de net uitgebroken oorlog?

En ineens werd ik wakker met allerlei push berichten op mijn telefoon. De pleuris is uitgebroken. Oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Rusland heeft vannacht raketten afgevuurd op Oekraïne. Ben van deze hele dreiging en situatie niet echt heel erg goed op de hoogte geweest, maar scande de nieuwsitems wel, zag wat tv optredens (op YouTube dan) vanaf Nederlandse bodem (Rutte met een wat zwak optreden), de Britse Boris Johnson, was al duidelijk meer gespierde taal. Het lijkt ver van je bed show, zo’n oorlog, en dat is het fysiek dan ook wel, maar het zal ook op onze economie en situatie invloed en effect hebben. Dat is altijd in dit soort situaties. Triester vind ik het voor de diverse Oekraïnse mensen die ik ken uit het zakenleven. Heb met diverse Oekraïners samengewerkt en nog steeds in bepaalde projecten.

Die keuze viel enkele jaren geleden op wat partijen die we zorgvuldig hadden uitgezocht bij ondercapaciteit. Ja natuurlijk, de tarieven liggen daar wat lager, maar echt veel extra winst maak je niet persé bij uitbesteding naar Oekraïne, of andere landen, want je moet ook alles tussen opdrachtgevers en hen (de projectmanagers, ontwerpers, ontwikkelaars) vertalen. Elke keer weer, dat kost veel energie en tijd, maar dat is dan ook lang niet meer de hoofdreden van met ze samenwerken: hun werk- en denkniveau en vooral arbeidsethos ligt heel hoog. Harde werkers, slimme (mee)denkers, etc. Die ervaring had ik ook altijd met Polen, waar ik ook vaak mee heb samengewerkt. Van ’s morgens tot ’s avonds laat waren die mensen bereikbaar en welwillend om hun mouwen op te stropen voor jouw project.

Die harde, vriendelijke collega’s op afstand, zitten nu gewoon in een oorlogssituatie. Onwerkelijk. Moet je je voorstellen, dat enkele steden verderop hier in Nederland er raketten zijn geland en er nu al tientallen of honderden doden zijn gevallen. Dan zit je toch niet lekker relaxed in je eigen huisje hoor. Denk je wel? Triest, absurd. Wat een situatie. Hopelijk gaat alles snel over, op een zo harmonieus mogelijke manier. Oorlog gun je niemand.

Hieronder een screenshot van een messenger-bericht die ik vanmorgen met één van mijn zakelijke relaties uit Ukraïne…