Die ijskoude mannen uit Finland

Formule 1 heeft lang mijn interesse verloren. Nadat Fernando Alonso F1 wereldkampioen werd, verloor ik op de één of andere manier mijn interesse. Nu, de laatste twee, drie jaar, door en met Max Verstappen, kijk ik weer elke wedstrijd, zo fanatiek als ik vroeger ook deed. Midden in de nacht voor de F1 in Japan? Ik stond er voor op.

Ik begon echter te kijken in de tijd van Jos Verstappen, Michael Schumacher en Mika Häkkinen. F1 bestaat eigenlijk een beetje uit tijdsblokken waarbij enkele toppers met elkaar om de titel strijden. Voor de tijd Schumacher & Häkkinen, had je natuurlijk Mansell, Prost en Senna bijvoorbeeld. Toen had het mijn interesse nog niet.

Schumacher was heer en meester. Eén van de allerbeste F1 coureurs allertijden natuurlijk. Iedereen kent hem, en helaas ook hoe hij, niet eens tijdens een F1 wedstrijd maar met een ski-ongeluk, bijna het leven liet. Het is onduidelijk hoe het nu écht met hem gaat, behalve dat zijn zoon F1 rijdt. Lang niet met hetzelfde talent, maar dat is hem niet kwalijk te nemen.

Ik was echter in die periode Schumacher-Häkkinen fan van Mika Häkkinen. Waarom? Hij stond altijd een beetje in de schaduw van de zo populaire Duitse Schumacher. Hij was altijd bescheiden, en droog. Gortdroog zijn persconferenties. Maar wel echt funny, met zijn uitgestreken gezicht plaatste hij leuke opmerkingen. Er hing altijd wel iets aparts tussen Schumacher en Häkkinen, zonder dat het vervelend werd. Schumacher was natuurlijk altijd veel meer een showman. Zat ineens in reclames van L’Oreal of Fiat. En geloofde in zichzelf.

Mika was te bescheiden, maar kon natuurlijk goed rijden. Ik heb altijd een zwak gehad voor underdogs, en Mika was misschien wel hét voorbeeld van een underdog-figuur. Jaren later kwam Kimi Räikkönen op het F1 toneel.

Wát een gast is dat ook. Inmiddels ‘retired’, maar ook zo’n Fin met, pardon my French, stalen kloten. Het zal wel iets Fins zijn, want beide heren komen uit Finland. Een land dat eigenlijk, behalve de 1001 meren, om weinig echt bekend staat toch? Ja, behalve dan Mika en Kimi. Zullen ze allemaal daar vierletterige-voornamen hebben, overigens?

EnFIN (!), leuke, bijzondere coureurs allebei. En hieronder, … een filmpje van Mika en ook één van Kimi. Die laatste bewijs in dat filmpje ook echt over ijzeren ballen te beschikken, want tijdens een wedstrijd plofte er een F1 motor van een concurrent, waardoor er één grote rookwolk boven het circuit hing. Er was niks te zien, maar Kimi reed volle vaart op die rookwolk af, niet wetende wat hij zou treffen maar geen seconde van het gaspedaal af. Gewoon VOLLE vaart er in en hopen dat het goed komt? Wat bezielde deze gast.

Ik rem al wild af als ik ineens in een halve mistbank rij met 80 km/u. Wat ik ook veilig en logisch vind, maar Kimi niet. Wat. Een. Mannen. Die Finnen. Apart volk…