De verborgen gitarist

Gitaren. Ik hou d’r van. Gitaristen komen in alle maten en soorten. Van ingewikkelde jazz tot en met simpele rock, blues en metal. Sommige gitaristen zijn wereldberoemd geworden, ondanks hun eenvoudige spel of minimale kennis van het instrument. Is dat erg? Nee, niet persé. Alleen vind ik het lastig als er van die Top 10 of 100 gitaristen worden opgesteld, waarin dan minimale gitaristen puur om hun bekendheid (of enkele hits), dan hoog in zo’n top lijstje staan, en technisch veel betere gitaristen vanwege hun mindere bekendheid lager staan. Dat klopt gewoon niet. Hoewel muziek geen wedstrijd of challenge is, kun je wel beoordelen dat de ene gitarist een veel betere gitarist is dan een andere, zoals je ook kunt zeggen dat Lionel Messi een betere voetballer is dan (noem willekeurige Nederlandse voetballer).

Zo zijn er echter ook van die gitaristen die verstopt in een band zitten of zaten, waar hun band enkele grote mainstream hits hebben gehad, en het grote publiek de band in kwestie alleen kent van “die ene Top 10” hit. Of een muzikant of zanger die bekend staat op zijn hits, maar eigenlijk heel goede gitaristen zijn. In die laatste categorie hoort bijvoorbeeld ook John Mayer. Zijn muziek trek ik (op enkele nummers na) niet zo goed: van die mellow softrock Amerikaanse muziek. Nee. Maar als gitarist is hij écht goed.

Terug naar de verborgen gitaristen die in een ‘band verstopt zitten’, maar feitelijk heel goede gitaristen zijn? Ik denk dat mijn top 3 is:
1 Nuno Bettencourt van Extreme; grote hit: More Than Words, een ultiem soft zoet acoustisch gitaarliedje
2 Steve Lukather van Toto; hebben diverse grote hits gehad, en hebben ook veel soft rockliedjes
3 Paul Gilbert van Mr Big; grote hit: To Be With You, ook zo’n soft lief liedje

Mocht je bovenstaande nummers niet kennen; hierbij!

Maar, vergis je dus niet: hieronder 3 clips van de drie genoemde gitaristen: wereldniveau! Niks meer, niks minder…

Nuno Bettencourt van Extreme:

Steve Lukather: tsja, pak menig nummer met solo er maar bij: Hold the line, Rosanna, etc…

Paul Gilbert: meestergitarist, al vind ik veel van zijn muziek niet zo fraai/pakkend…

Grappig genoeg, praat de ene verborgen-gitarist John Mayer over die andere-verborgen-gitarist, en het lot dat een grote ballad-hit een onterechte stempel op ze heeft gedrukt!