Curb your enthusiasm | het beste van Amerikaanse bodem

Britse humor vind ik top. Het topst. Maar, … er is niet één soort Britse humor. Er zijn natuurlijk diverse stromingen. Van heel belegen en flauw tot snoeihard en zwart, donker. Ricky Gervais heeft natuurlijk wat geweldige series voortgebracht, maar qua cabaret vind ik Jimmy Carr bijvoorbeeld weer erg goed. Beter dan Ricky. Beiden live vorig jaar gezien. Beiden in AFAS Live in Amsterdam.

Er is ook een Amerikaanse versie van de Britse versie van The Office. Vind de Britse versie toch écht leuker. Puurder. En die is van Ricky Gervais. Ik heb sowieso niet persé veel met Amerika. Vind sommige dingen wel goed hoor, van Amerikaanse bodem, maar vind nog misschien wel meer dingen ‘niet zo leuk, bijzonder of slim’ van Amerikaanse bodem. Ik wil nog graag naar New York; bovenaan bucketlist. Maar met de Amerikaanse countrymuziek heb ik niks; erg duf. De Amerikaanse keuken? Welke, bedoel je? Vind ik zo/zo. Niet verfijnd. Wel veel. Doorbeuken met name.

Now, cut the crap.
Qua humor, begrijp ik de populariteit van Amerikaanse cabaretiers of series niet. Ik vind ze gewoon flauw, niet leuk, eenvoudig. Kevin Hart? Dave Chappelle? Nee. Nee. Maar, nu komt het…

Ook van Amerikaanse bodem (maar eigenlijk meer Joods-Amerikaans; klinkt dat nog aantrekkelijk?) is… Curb your enthusiasm.

Ik weet niet meer hoe ik er mee in aanraking ben gekomen, maar de serie bevat precies mijn soort humor. Het ‘opgelaten’ gevoel dat je bij sommige scenes krijgt, zoals The Office (of andere series van Ricky Gervais dat ook zo goed konden). Het belachelijke denken van hoofdrolspeler Larry David, die ook garant stond voor het schrijven van Seinfeld. Ook niet zo mijn serie.

Curb is wel echt steengoed. Het bevat scens waar ik mij zelf echt van de bank liet rollen van het lachen. Larry is / speelt een oude man, zuur op alles wat om hem heen beweegt. Het levert hilarische en vooral tenenkrommende dialogen en scenes op.

Dit moet je verder ook niet willen uitleggen. Het raakt je, of niet. Ben je toch wat benieuwd? Hieronder wat scenes die ik echt fantastisch vond. Het lastige is wel: het zijn fragmenten uit een hele aflevering; je trekt het wat uit context. Curb Your Enthusiasm had veelal een rode draad die de hele aflevering terugkwam, en dat mis je in onderstaande scenes. Toch levert het genoeg beeld op, om een gevoel te creeëren: vind ik dit wel of niet leuk. Misschien vind je het niks. Smaken verschillen. Ik vind het hilarisch. Het nieuwe en laatste seizoen komt er begin een paar dagen aan, las ik op Facebook: ik kan niet wachten!