Corona. Daar is alles al over gezegd. Toch?

Ik roep tegenwoordig wel: Ik word zieker van het politieke gekonkel en de discussies, dan van het virus. Zonder veroordelend te zijn: of iemand wel of niet gevaccineerd is, dat moet iedereen écht zélf weten. In mijn beleving doe je dit wél voor jezelf, en niet voor een ander. Je laat je namelijk zélf inspuiten, dus in jouw lijf en jouw gezondheid.

We moeten maar hopen dat over een tijdje (maanden, jaren?) het niet blijkt dat het een weer een nieuw medisch drama blijkt te zijn. Herinner je je misschien de verhalen over softenon/DES-niet? Een middel waar vrouwen zwanger van konden worden: voorgeschreven door huisartsen. Was veilig. Bleek later toch niet.

Net als asbest. Heel veel verwerkt in allerlei bouwwerken door heel Nederland. Was veilig. Bleek later kankerverwekkend. En was AstraZeneca ook niet alweer van de markt? En we nu toch weer een tweede, derde prik erbij nemen? Omdat de eerste vaccin(s) zo goed werkte? Het is allemaal niet meer te volgen. Tegenstrijdige cijfers links, wappies rechts. De gemiddelde burger volgt als een mak schaap achter het politieke beleid aan, maar het politieke beleid maakte dus ook beslissingen over zaken die achteraf toch niet zo goed bleken te zijn. En dat is niet alleen medisch gezien. Snap ik ook wel. Ga er maar aanstaan: je roept iets, het komt in de media, en er zijn gelijk honderdduizenden, of zelfs miljoenen, meningen. Wie heeft nou gelijk? De tijd zal het leren.

Het is sowieso natuurlijk een zeer vervelende periode. Ook voor ondernemers. Of misschien wel: Juist voor ondernemers. Ik heb een paar opdrachtgevers die in de hoek zitten waar de klappen vallen, zoals restaurants. Die hebben we wel kosteloos geholpen vorig jaar: voor wat hoort wat. Good karma, daar geloof ik wel in. Tegenstrijdig genoeg heb ik / hebben we vorig jaar een extreem goed jaar gehad in opdrachten en dus omzet & winst. Want doordat veel bedrijven en mensen vanaf thuis gingen werken, was de behoefte naar digitalisering ineens sky high.

Ik gebruikte het woord tegenstrijdig al. Om flauw van te worden. De cijfers en bijbehorende argumenten vliegen je om de oren. Zoveel procent ongevaccineerden in Nederland op de RIVM website, maar Google (ook geen klein bedrijf, en zelfs specialist in data verzameling wereldwijd) laat weer heel andere cijfers zien. Die hebben minder medisch en politiek belang. Zijn hun cijfers betrouwbaarder? Het is maar wat je wil geloven. Ik weet het niet meer. Behalve dat ik dus doodziek ben van het hele corona-geleuter, en dat ik zou wensen dat alles weer terug naar normaal is, en dat ze zoals in Engeland “Freedom day” kunnen vieren. Laten we eerlijk zijn: 200 IC bedden met (zogenaamde) corona-patienten versus 18 miljoen inwoners. Dat gaat werkelijk nergens over. Of je nu wel of niet gevaccineerd bent.