Dit weekend, voetbalweekend. En wat voor één?!

Ik ben geen die-hard voetbal-fan, in de zin dat ik elke wedstrijd op tv van de Nederlandse competitie volg. Wel kijk ik vaak Veronica Inside (ook vanwege de dialogen, heerlijk) alsmede de belangrijkere wedstrijden, zoals het Europees en Wereldkampioenschap Voetbal. In Amerika heb je ook nog de Copa America, waar grootheden als Argentinië en Brazilië aan mee doen: een soort Amerikaanse versie van het EK dus.

Nu lopen deze dit jaar parallel aan elkaar: dus Oranje deed mee aan het EK, en Argentinië aan de Copa America. Deze laatste is vannacht geweest: wekker gezet om 02:00 en hopen dat ik niet in slaap viel. Argentinië moest tegen aartsrivaal Brazilië: dat is vergelijkbaar met Nederland-Duitsland qua wedstrijdspanning. Nou, het is gelukt: wakker blijven. De wedstrijd an sich zelf was niet zo spannend, maar wel scoorde Angel di Maria met een fraaie lob 1-0 en daar bleef het bij. Ondertussen druk whatsappend met Argentijnse familieleden. Was leuk.

En vanavond komt Engeland tegen Italië! De finale van het EK 2021 (of eigenlijk Euro 2020 noemen ze het, omdat het vorig jaar vanwege corona niet doorging). Nou, Italië: een leuk land om op bezoek te gaan, lekkere koffie en eten, maar verder heb ik er weinig mee. Italiaanse mannen zijn vaak een beetje aanstellerig. Niet heel mannelijk. En het cliché dat Italiaanse vrouwen zo mooi zijn: dat is ook allang achterhaald: weinig schoons gezien vorig jaar op vakantie. En er zijn ook heel veel fraaie Britse vrouwen, maar daar géét het nu niet om. Ik hoop dat Engeland wint. “It’s coming home”, roepen en zingen ze. De cup, komt weer terug naar Engeland, denken en hopen ze. Ze hebben het voetbalspelletje uitgevonden maar hebben eigenlijk na de jaren ’60 geen fatsoenlijke prijs meer gewonnen. Italië wel; die hebben genoeg gewonnen.

Overigens heb ik recent een heuse voetbal gekocht, maar dan natuurlijk wel één die bijna een gadget is. Een zogenaamde Bright-bal. Als je die filmt met je telefoon met de flits aan, dan zie je een heul gaaf lichtgevend effect: check ‘m hier! (druk rechts in de video op het pijltje naar rechts, om het effect “aan” te zien)