Ik zag van de week een artikel op NOS.nl. Over een jongen die zich terug trekt op zijn slaapkamer en in een sociaal isolement terecht komt. Lees hier het hele artikel:
Gisteren zei iemand waarmee ik sprak ook al: de jeugd heeft het tegenwoordig veel drukker en moeilijker ‘dan wij vroeger’. Is dat wel zo? Het is iets om langer over na te denken, maar mijn eerste reactie was dat ik het niet zo zeker weet.
Als je opgroeit als jaren 70 of 80 kind, dan kreeg je de Hollandse mentaliteit mee dat als je iets wilde (kopen) je moest werken en sparen. Je maakt je opleiding af en gaat dan het arbeidsleven in, en dan werk je gewoon 40 uur per week, want… zo hoort het en zo heb je ook voldoende inkomsten om dingen te kopen die óf essentieel zijn óf het leven wat aangenamer maken. En sparen: hou altijd iets op je rekening voor onverwachte uitgaven. Ik ben er ook niet persé voor om tonnen aan euro’s op je rekening te hebben, er zelf niks mee te doen behalve passief sparen, zodat je op je sterfbed je zuur verdiende of gespaarde geld naar je nageslacht mag over laten maken door de notaris. Je moet zélf leven. Je leeft maar één keer. Althans, da’s mijn credo.
De jongere generaties, die, zoals ik vaker zeg: willen fulltime leven, parttime werken. Ze willen van alles, mooi, blinkend, duur, groot, maar lijken het concept van “werken is inkomsten en inkomsten is geld”, niet te snappen. Ik erger mij er niet meer aan, maar verbaas mij er wel over. Wat nu zéker wél lastiger is voor de jeugd, is alle social media. Je kunt je afvragen of dat goed (voor ze) is. Meisjes zien andere meisjes knap, succesvol, reizend op TikTok, jongens zien andere jongens ook rijk, succesvol, met Porsches en dure horloges. Ze willen ook dat leven van wat voor gespiegeld wordt, en hebben niet door dat 80% fake is. Veel van die influencers verkopen cursusjes van 250 euro over ‘hoe je succes moet worden’. Onlogisch want waarom zou je als de miljoenen via de plinten naar binnen gutst, nog actief bezig zijn met producten en diensten die weinig winstmarge hebben en waarbij je grote volumes moet wegzetten, want zo werkt het. Elon Musk verkoopt ook geen cursus met hoe je geniale ondernemer moet zijn. Die tijd en interesse hebben ze helemaal niet. Veel fake gedrag dus. Of natuurlijk de meiden met instagram-filters, en allerlei botox-behandelingen in Turkije. Verwerpelijk. Andere meiden willen dat voorbeeld volgen, lenen geld, doen zich beter voor, maar houden het niet vol: ja, dan snap ik dat je langzaam in een complex of isolement glijdt.
De oudere generatie is hier te nuchter voor. En ik geloof dat jezelf eenzaam isoleren van alle tijden is. Die mensen waren er vroeger ook, alleen was het minder zichtbaar omdat er geen internet, social media en nieuwssites waren. Als er nu een aanrijding of gevecht is op straat, staat dat binnen een paar minuten online en wordt het met (bij gebleken succes) grote getalen onderling gedeeld. En zo raakt de hele wereld snel bekend met iets dat vroeger de krant of het journaal niet zou of kon halen.
Elke generatie heeft de wind mee en wind tegen op sommige vlakken. Het heeft voor- en nadelen. Ik denk niet dat deze jeugd het dus zoveel lastiger heeft dan de jeugd vroeger. De factoren en tijd is gewoon veranderd; er zijn ándere problemen waar de huidige jeugd mee worstelt. Dat is het meer.