Financiële compensatie voor slavernij-verleden?

Ik kan niet genoeg benadrukken en herhalen, want anders word je weer zo bestempeld als racist. Theoretisch kan ik geen racist zijn, omdat mijn halve familie allochtoon is. Hoewel allochtonen onderling ook vaak racistisch zijn: mensen uit één land die elkaar niet mogen omdat ze uit een bepaalde stad of streek komen. Of buurlanden die elkaar niet mogen. Racisme is natuurlijk niet standaard autochtoon tegen allochtoon. Blank versus donker, etc.

Ik kijk er breder naar: naar de mensheid. Er zijn irritante mensen en leuke mensen. Dat heeft in mijn ogen niks met afkomst te maken. Ik ken bloedirritante Nederlanders, en superleuke Turkse en Marokkaanse mensen. Maar andersom ook. Leuke Nederlanders, en irritante Turken, Marokkanen, name it.

Waar ik nu effe moeite mee heb, is die hele discussie over het slavernij-verleden. In het kort willen dat Surinamers dat Nederlanders hun excuses aanbieden voor iets dat 150 jaar geleden is gebeurd.

De huidige generatie Nederlanders heeft hier toch helemaal geen invloed (op gehad) ? Evenmin dat de huidge generatie Surinamers ook maar iets aan excuses of zelfs een schadevergoeding heeft.

WTF. Een schadevergoeding? En dan van 200 miljoen Euro? Dit gaat werkelijk nergens over. Dat maakt me wel kwaad, want waarom zouden we die 200 miljoen niet nuttiger en zinvoller besteden?

Dat mag binnen Nederland: bijstandsmoeders, families die niet meer rond kunnen komen door stijgende kosten, etc. Maar ook naar Suriname hoor! Maar dan naar opbouw infrastructuur, armoede, zwerfhonden, name it.

Maar niet voor iets wat ver achter ons ligt. Ik krijg sterk het gevoel dat hier gewoonweg een slaatje uit word geslagen door Suriname. En durf als Nederland maar niet te weigeren, want dan is er weer een nieuwe stok om te slaan: “Zie je wel, ze vinden het slavernij-verleden wel prima”.

Nee, dat vinden we niet. Maar geldcompensatie? Dat is echt de grootste onzin die ik kan bedenken. Dat compenseert immers niet wat er 150, 200 jaar geleden is gebeurd.

Of zoals Maarten van Rossum zei (heb verder niets met die man):
“Iedereen begrijpt dat het onzin is. Wat is er makkelijker dan excuses aanbieden voor iets dat je zelf helemaal niet gedaan hebt? Waar houdt dit toneelstuk op? Moeten de Fransen ook hun excuses aanbieden voor de bezetting van Nederland? En de Spanjaarden voor de Tachtigjarige Oorlog? En de Italianen voor hun onderdrukking in de Romeinse tijd? Als je er even over doordenkt, kun je excuses maken voor werkelijk alles.”